Wpływ pandemii na otyłość i zmianę nawyków żywieniowych dzieci i dorosłych

Statystycznie Polak podczas 12 miesięcznej pandemii przytył od 4 do 8kg, w praktyce większość moich pacjentów tyła nawet 0.5kg tygodniowo, co po roku dało plus 20kg na wadze !

Problem dotyczy nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Co trzeci mój pacjent to dziecko w wieku od 5 do 16lat. Tak nie było od 10 lat od kiedy zaczęłam pracę dietetyka.

Z czego to wynika ?

Nad tym pytaniem chciałabym się pochylić i wyjaśnić obecne zjawisko otyłości. Zacznijmy od podstawy jaką jest obniżona lub całkowicie znikoma aktywność fizyczna. Lekcje on-line, zdalna praca pozbawiły dzieci i dorosłych codziennej podstawowej dawki ruchu. Dzieci się rozleniwiły i większość dnia spędzają przy komputerze, smartfonie oraz przy lodówce. Zamknięcie siłowni, a tym samym wielu zajęć dodatkowych bezpośrednio przełożyło się na wzrost nadwagi i otyłości. Wielu pacjentom ciężko zmotywować się do treningów on-line w domu, lub praca zdalna sprawia, że nie dają rady pogodzić nauki dziecka  z własnymi obowiązkami. Nikt nas nie przygotował na taką sytuację.

Co się stało z naszą dietą ?

W domu mamy łatwy i szybki dostęp do lodówki. Siedzimy, pracujemy i podjadamy…. Dziennie zarówno dzieci jak i dorośli potrafią zjeść 500-1000kcal więcej niż dotychczas, jednocześnie nie spalając nadmiaru kalorii. Jemy zdecydowanie za dużo i nieodpowiednio. W naszych domach dominują słodycze, bułki, tzw. gotowce do podgrzania, fast foody i  napoje kolorowe oraz soki. Jemy na szybko i co popadnie, każdego dnia przekraczając dzienne zapotrzebowanie kaloryczne.

Rodzice zaczynają widzieć jak ich dzieci tyją i przychodzą do mnie po pomoc. Od tego warto zacząć – od wizyty dietetyka i zmiany nawyków żywieniowych, które są podstawą zdrowej, zbilansowanej diety u dziecka. Jest to proces, który często trwa kilka miesięcy, ale jego efekty zostaną na wiele lat. Dieta nie tylko odchudza, ale też często leczy , poprawia zdrowie i kondycję.

Ponieważ jestem dietetykiem klinicznym 90% pacjentów przychodzi do mnie z jednostkami chorobowymi takimi jak cukrzyca, stłuszczenie wątroby, niedoczynność tarczycy, zapalenie trzustki, złe wyniki badań i wiele innych. Część z tych chorób rozwinęła się właśnie w czasie pandemii i jest bezpośrednio związana z brakiem aktywności oraz złymi nawykami żywieniowymi.

Pokłosie pandemii odczuliśmy na własnym zdrowiu, na kilogramach oraz na kondycji. Wszystko da się zmienić, wymaga to jednak pracy i wsparcia specjalisty.

Zachęcam głównie rodziców do korzystania z konsultacji oraz szkoleń, które tworzę po to aby pomóc wszystkim dzieciom i dorosłym cierpiącym obecnie z powodu otyłości i chorób współistniejących.

mgr. Inż. Katarzyna Gąsior

Dyplomowany dietetyk kliniczny Ukończyłam wyższą uczelnię SGGW na kierunku żywienie człowieka.

Witaj, jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym, co oznacza, że leczę pacjentów zróżnymi jednostkami chorobowymi za pomocą diety. Na co dzień prowadzę prywatną praktykę w swoim gabinecie, atakże współpracuje z klinikami Medicover, Medox, PlatanyMed i Vita-medica. Brałam udział w ogólnopolskim programie do zwalczania otyłości i cukrzycy u dzieci. Na co dzień jestem także wykładowcą żywieniowym wprywatnych firmach i klinikach. Moje dyplomy i więcej informacji o moim doświadczeniu znajdziesz TUTAJ.

Co zyskasz dzięki mojej ofercie?

Otrzymasz gotowy plan żywieniowy dostosowany do Twojego organizmu, trybu życia i wyników badań (jeśli posiadasz).

Wraz z rozpisaną dietą otrzymasz także przejrzyste i czytelne zalecenia dotyczące Twojej jednostki chorobowej, które pozwolą Ci w przyszłości samodzielnie tworzyć własne przepisy.

Bądź na bieżąco

Zapisz się

Skontaktuj się ze mną

facebook.com/dietetykkliniczny

info@dietetykkliniczny.com.pl